Normeringen voor werkkleding

Je weg vinden doorheen alle types normeringen voor werkkleding is niet makkelijk. Nochtans is het belangrijk om hierover goed geïnformeerd te zijn om zo je medewerkers goed te beschermen. Vind hieronder een aantal normeringen van werkkleding en kom er meer over te weten. Aarzel ook niet om ons te contacteren en word bijgestaan door een expert.

icoon en iso 20471: 2013 + A1: 2016

EN ISO 20471: 2013 + A1: 2016

Norm voor hogezichtbaarheidskledij

X = klasse van oppervlaktes fluodoek en reflectiebanden (3 klassen)
Deze veiligheidskleding is ontworpen om de drager beter zichtbaar te maken, zowel overdag, bij schemering als ’s nachts, en is wettelijk verplicht voor iedereen die op straten, wegen en bouwplaatsen werkt. Zelfs als er slechts een beperkte tijd op een werkplaats met verkeer wordt doorgebracht, moet er altijd veiligheidskleding worden gedragen.

Er zijn drie klassen van veiligheidskleding, gebaseerd op de hoeveelheid fluorescerend en reflecterend materiaal. Hoe groter het oppervlak, hoe hoger de klasse en de zichtbaarheid van de drager*. Door verschillende klassen te combineren in één werkoutfit kan in bepaalde gevallen een hogere klasse worden bereikt. Het is belangrijk om altijd te controleren welke veiligheidsklasse vereist is voor de situatie waarin je werkt, en welke klasse wordt bereikt als je verschillende klassen combineert.

Meer informatie over het combineren van hoge zichtbaarheidskleding is hier beschikbaar.

*Het aanpassen van veiligheidskleding kan het oppervlak aan reflectie verminderen, wat de certificering van het kledingstuk in gevaar kan brengen. Het aanpassen is daarom niet toegestaan zonder voorafgaande goedkeuring van een aangemelde instantie (“notified body”). Contacteer je veiligheidsadviseur.

norm voor high visibility werkkleding

Klasse 3

EN ISO 20471: 2013 + A1: 2016

Moet gedragen worden door iedereen werkzaam op bouwplaatsen, wegen waar de maximum snelheid hoger is dan 60 km/u, bij actieve treinrails en reddingsoperaties.

De oppervlakte fluorescerend materiaal moet ten minste 0,80 m² zijn

De oppervlakte reflecterend materiaal moet ten minste 0,20 m² zijn

Klasse 2

EN ISO 20471: 2013 + A1: 2016

Mag gedragen worden door iedereen die toezicht houdt op de werkzaamheden waarvoor kledij van klasse 3 is vereist, bij gunstige weersomstandigheden en bij voldoende zichtbaarheid.

De oppervlakte fluorescerend materiaal moet ten minste 0,50 m² zijn

De oppervlakte reflecterend materiaal ten minste 0,13 m² zijn

Klasse 1

EN ISO 20471: 2013 + A1: 2016

Mag alleen gedragen worden door mensen die een gebied betreden waarvoor kleding met klasse 3 vereist is. De bezoekers moeten begeleid worden door iemand die in de zone werkt. Variëren je werkzaamheden in de loop van de dag of twijfel je? Dan bevelen we klasse 3 aan.

De oppervlakte fluorescerend materiaal ten minste 0,14 m² zijn

De oppervlakte reflecterend materiaal ten minste 0,10 m² zijn

Alle kledingstukken die voldoen aan de EN ISO 20471:2013 + A1:2016-norm voldoen ook aan de normen EN 340:2003 en EN ISO 13688:2013. Deze normen bevatten algemene vereisten voor beschermende werkkleding, waaronder basis gezondheids- en ergonomische vereisten, veroudering, maataanduidingen, etikettering en gebruikersinstructies.

Bied jouw medewerkers altijd een optimale en correcte bescherming.

Heb je vragen over de verschillende normeringen of over de types veiligheidskledij die wij aanbieden?